Vi som människor har genom tiderna ätit kött, och det har snarare varit en regel att göra det fram tills nu. Kött har vi fått lära oss innehåller protein och annat som sägs vara viktigt för kroppens överlevnad och för att kunna bygga upp den. Och visst behöver kroppen protein. Men nu har det framkommit att kött kan vara dödligt för oss i längden, det är bevisat att det framkallar cancer, så det kanske har blivit dags att fundera över alternativa källor till detta protein-intag?

Kött eller grönsaker? – det är frågan jag ställer mig och som har ockuperat mina tankar lite titt som tätt den senaste tiden.

Idag, den 28:e oktober 2015, så står följande att läsa på DN.se:

Världshälsoorganisationen klassar charkuterier, som korv, skinka och pastej, som cancerframkallande för människor. WHO har aldrig förr listat livsmedel som sådant.

Övrigt rött kött – från lamm, gris och ko – klassar WHO som ”troligen” cancerframkallande, i brist på ordentliga vetenskapliga bevis. Vi svenskar stoppar i oss kött och charkprodukter långt över gränsvärdena.

Artikeln avslutar sedan med lite siffror om hur stora riskerna är och vilka köttprodukter de pratar om:

De män som hade högst konsumtion (de 5 procent som åt mest) åt cirka 1.670 gram tillagat rött kött och charkuteriprodukter i veckan. Motsvarande siffra för svenska kvinnor var cirka 1.000 gram.

WHO:s utvärdering har gjorts av 22 experter från tio länder och dessa har haft ambitionen att grundligt studera den samlade vetenskapliga litteraturen på området. Tjocktarmscancer har det tydligaste sambandet med kött, men kopplingar syns också till cancer i bukspottskörteln och prostatan. 

Andelen som äter rött kött varierar kraftigt i världen från ett par procent till 100 procent. 50 gram om dagen höjer tarmcancerrisken med närmare 20 procent, enligt WHO. Med rött kött menas all mat som kommer från däggdjurs muskler och med charkuterier menas sådant kött som genomgått någon form av tillverkningsprocess.

Detta går helt emot vad vi tidigare fått lära oss om kött, och för mig personligen så gör detta att vågen väger lite närmare åt att bli vegetarian på heltid. Kött eller grönsaker har blivit mer aktuellt att fundera över nu. Men det har inte enbart med cancerrisken att göra, utan snarare att det verkar mer och mer som att våra kroppar aldrig var skapade för att äta våra fantastiska fyrfotade vänner från första början.

För dig som vill läsa själv så finns länken till pdf filen nedtill. Om filen inte öppnas direkt du klickar på den utan laddas ner till din dator istället, så kan man använda sig av gratisprogrammet ”Adobe Reader” för att läsa den.
http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf

Tänkte jag avslutar detta inlägg med att länka några youtube filmer också, från folk som är veganer (raw food) och ser ut att leva ett rätt skapligt liv trots att de inte äter kött. Lägg speciellt märke till den äldre damen i en av filmerna. Det som är så fascinerande att se och som gör allt relativt tydligt, är att hon själv ätit sin ”raw food” i många år, medans hennes gubbe som är ungefär lika gammal, har fortsatt äta kött hela sitt liv.

Vi vet alla att grönsaker är nyttiga, men hur nyttiga är de egentligen? Hur stora är skillnaderna mellan att äta ”levande föda” jämfört med att äta ”dött kött”?

Damen i filmen kan nog intyga om att det är meningen att vi människor ska äta saker som växer i naturen – och för mig räcker det med att se på henne som den 70-åriga dam hon är, för att bli övertygad om att grönsaker och frukter och annat som växer i naturen finns där av en anledning. Vi kan alla leva ett friskare, sundare och betydligt längre liv – men kött i stora mängder är nog inte vägen att gå för att nå det målet.

 

 

Tyvärr har vi inte alla möjligheten att göra som henne, dvs att odla vår egen mat hemma. Och med tanke på dagens odjursbekämpning och fuskande med våra grönsaker och frukter, så är jag inte helt säker på att de grönsaker och frukter vi köper i affären är lika nyttiga som de hon äter.

Om man funderar på att gå över till en helt vegetarisk kost så tror jag man bör vara lite aktsam och vaken på vad det är man köper. Man bör till en början hålla sig till ekologisk obesprutad mat för att undvika att få i sig en massa extra gifter, nu när man ändå kommer öka sin konsumtion av vegetarisk mat från naturen. Men sedan får man nog även lägga ner lite tid på att läsa lite om näringslära och annat, så man med all säkerhet får i sig det man behöver. Brister har en tendens till att visa sig i kroppen på olika sätt nämligen, och det är inte alltid så lätt att göra kopplingen när man väl mår kasst. Målet med detta är ju att tillföra kroppen mer liv, inte förkorta det vi redan har.

Personligen så har jag problem med mitt hjärta exempelvis, det mår inte bra, men det var ännu sämre för några månader sedan, då levde det verkligen loppan i bröstet.

Efter lite forskning på nätet så förstod jag att detta kunde bero på magnesiumbrist. Kroppen har förmodligen haft för höga värden av kalcium och för lite magnesium i sig, vilket resulterade i muskelryckningar lite här och där och ett hjärta som slog i otakt många gånger under dagen. Vissa nätter trodde jag seriöst att det skulle ge upp och slå sitt sista slag i bröstet. Att verkligen känna hjärtat hoppa över 10 slag på raken är lite skrämmande. Men efter att ha införkaffat magnesium i hälsobutiken och ätit det frekvent under några månader så har hjärtat börjat återgå till sitt mer normala tillstånd, tack och lov.

Så man bör med andra ord vara vaksam på vad man får i sig och se till att man får i sig en varierande och näringsrik kost.

Detta är något som muskelbyggare är mycket väl medvetna om. De är också medvetna om proteiners inverkan på våra kroppar och hur mycket man bör få i sig dagligen. Av den anledningen har jag snokat reda på några klipp från några muskelbyggare, där alla av dem började sin karriär som köttätare, men har nu övergått till att bli veganer på heltid istället. Vilket kanske förvånar någon som läser detta inlägg. Vi har ju trots allt fått höra att det krävs massor med proteiner för att bygga massa muskler.

Jag tror du kommer bli förvånad när du ser dessa klipp. Dessa killar spränger hål på kött-bubblan med en sån kraft att man blir förvånad. De flesta är otroligt pålästa och vet exakt vilka skillnader det är mellan animaliskt protein och vegetariskt protein, och de verkar som att de har fullständig koll på hur allt påverkas och vad som sker i kroppen.

Men det som är mest otroligt att se, det är vilka enorma skillnader deras kroppar utvisar. Helt otroligt!

 

 

I filmen nedan så svarar killarna på lite frågor som de fått efter filmen ovanför hade släppts.

 

 

I denna video får du höra vad han själv tyckte och tänkte innan han själv blev vegan.

 

 

I denna video får du följa samma kille från början i hans diet.

 

 

En annan kille som bygger muskler och bara äter grönt.

 

 

Ytterligare en muskelbyggare, fast denna gången i en timelapse-video. Nog händer det grejer på en dryg månad.

 

 

Vill du veta vad killen i videon ovanför äter? då får du kika på klippet nedanför.

 

 

I denna film får du möta en 78-årig vegan sedan många år tillbaks, och han är allt annat än tanig och svag.

 

 

För den som vill ha lite mer fakta och allmän information, så avrundar jag detta inlägg med några videor från TEDx Talks. Vad du sedan väljer att göra med all denna information är helt upp till dig. Jag försöker inte säga till någon att bli vegan eller vegetarian, det valet kan bara du själv göra. Dock har jag försökt med alla dessa videor att slå hål på några myter, vilket jag hoppas att jag har lyckats med. Själv har jag blivit positivt överraskad måste jag säga. Nog för att jag visste att grönsaker är nyttigt och bra för oss, men att det var så här bra hade jag ingen aning om :)

Jag har i alla fall börjat överväga detta seriöst. Kött är gött, men knappast värt att dö för ;)

 

(Visited 1 714 times, 1 visits today)