”Naturliga smakämnen” och ”100% Naturligt” – detta är något som vi alla ser på förpackningarna i affären idag, och det har blivit allt mer vanligt. Men hur kommer detta sig egentligen? Jag trodde tidigare att all mat i affären var mat, idag vet jag bättre och idag har jag insett något jag var lyckligt ovetande om för några år sedan. Men går du fortfarande på bluffen eller ser du igenom den? 

Att läsa 100% naturligt känns genast lite betryggande – men hur mycket sanning ligger det egentligen bakom detta? eller är det en sanning med modifikation?

Jag skulle tro det, men jag säger inte att det är det, för helt 100 är jag inte. Men jag tillåter mig däremot inte att bli lurad av en förpackning där det står Naturliga Smakämnen eller liknande på längre. Jag har blivit innehållskritisk nämligen. För vi vet väl alla vid detta laget att ett smakämne som härstammar från en skalbagge, eller från tjurpiss, eller från mögel – allt är naturligt eftersom allt kommer från naturen. Men vill kroppen verkligen ha det för det? Är det ens nyttigt för oss?

Naturliga smakämnen i alla ära, men alla borde verkligen inte ätas eller drickas.

Vi måste börja använda oss av lite kritiskt tänkande helt enkelt. Se igenom fasaden av ett fint och färgglatt paket. Se igenom det första, och dra sedan fram kritikern inom dig. Aromer exempelvis, är bara ett annat ord för något som smakar samma som något annat, men vart det kommer ifrån vill vi nog helst slippa veta. Men det är här din inre kritiker borde komma fram och sortera maten från det som är skräp, men som fortfarande får kallas mat. För idag är det verkligen så.. idag har innehållet i många matprodukter bytts ut mot något som inte längre är naturligt, något som inte längre hör hemma varken i maten eller i våra kroppar.

Vi tror det står mat på våra hyllor på ICA men tyvärr blir vi lurade.

Maten är manipulerad, processad, blandad, utspädd.. ja.. allt som man kan tänkas göra för att sälja så lite mat som möjligt i en så stor förpackning som möjligt och fortfarande få kalla det för mat, så har man gjort det.

Personligen läser jag på innehållsförteckningen på det mesta jag köper numera.

Inte för att jag är sjuk, inte heller för att jag är allergisk, och inte ens för att jag är så mån om min kropp så att jag är restriktiv med vad jag stoppar i mig.. Nej.. jag läser på den för att jag har insett en sak med våra matvarubutiker och kedjor som finns: det finns mat, och sen finns det mat. Det finns ”mat” som innehåller skräp men som fortfarande gör dig mätt och får kallas mat, men denna maten kan skapa sjukdomar i kroppen längre in i framtiden, något som jag personligen väljer bort just nu. Sedan finns det mat, den som gör dig både mätt och glad, och ser till så att kroppen får alla de värdefulla näringsämnen som den behöver.

Det är skillnad på mat och mat när man handlar, och det kan vara bra att känna till det.

Så låt dig inte luras längre av fina förpackningar eller övertygande reklam – du förgiftar bara dig själv! En grundregel att ha kan vara ”görs det reklam för produkten på tv, då är det inget som man bör äta eller dricka”. Bli lika kritisk mot maten i affären som du är mot en bilhandlare du precis ska köpa en begagnad bil utav. Se på förpackningen, lyssna till orden som sägs, men lita inte på ett enda ord som du får höra. Förutsätt att du blir lurad att köpa något, för lurad är precis vad du blir och den som försöker sälja ”maten” till dig ljuger dig förmodligen rakt upp i ansiktet.

Gör dig själv en tjänst och läs på förpackningen – se vad produkten innehåller.

Är innehållsföteckningen milslång så innebär det med största garanti att det inte har något i kroppen att göra. Låt dig inte luras av naturliga smakämnen eller aromer, inte heller av konstiga e-nummer eller annat. Se på filmen nedanför så kanske du förstår bättre vad jag menar och hur företag gör för att lura dig till att köpa köpa köpa.

”All Natural” – ”Naturliga smakämnen” – inget annat än ett försäljningsknep för att i långa loppet förgifta våra kroppar och samtidigt garantera att vi som äldre blir beroende av diverse mediciner för att kunna fortsätta äta den skräpmat som sakta men säkert tar död på oss.

Allt det jag fått lära mig den sista tiden nu, med e-nummer och hur vår mat på ICA och andra ställen bara är skräp, så närmar jag mig mer och mer ett veganskt levnadssätt. Jag äter fortfarande kött, men jag har ökat mitt grönsaksintag markant och äter betydligt nyttigare än vad jag gjorde förr. VIsserligen är jag inte vegan ännu och jag har fortfarande en bra bit kvar, men jag känner att jag dras mer och mer åt det hållet. Jag tror seriöst att RAWFOOD är vägen att gå för att vi ska må som bäst, och det stjälper ju inte tanken att veta (och läsa) att mycket av våra mediciner kommer från naturen, och många av våra sjukdomar kan lätt botas genom en förändrad kost.

Att mat kunde vara så viktigt var inget jag förstod som tonåring, men idag har jag hunnit bli både äldre, klokare, och mer ”krispig” så att säga. Så idag märker jag av betydligt lättare att maten är viktig, både för ett glatt humör och för att få fortsätta leva ett friskt och någorlunda harmoniskt liv.

 

(Visited 934 times, 1 visits today)