Jag ska börja med att erkänna att jag personligen har ätit mat varje dag under hela mitt liv, så det där med att juicefasta i flera dagar, att inte få äta någon riktig mat i flera dagar, det känns overkligt just nu.

Vad som däremot sägs är att det ska vara nyttigt att fasta ibland. Och det sägs bland annat i denna filmen som jag har länkat nedanför, att fasta är en inbyggd mekanism i våra kroppar. Vi är gjorda för att fasta, något som det till och med står om i Bibeln att vi borde göra titt som tätt, och som vi gjorde oftare förr.

Jag säger inte med detta att allt som står i Bibeln är sant.. men den innehåller dock lite sanningar emellanåt, och fastan kanske är en av dem?

Vi i väst börjar faktiskt bli lite tyngre än vad vi brukade vara, och vem vet, att fasta kanske kan vara ett sätt att råda bot på det?! Storebror USA gör själ för sitt namn ”stor” numera, och om vi nu blint ska följa USA i det mesta vi gör (vilket vi nästan gör idag), så lär vi väl snart vara där vi med. Personligen så vägrar jag!

Enligt Joe Cross, huvudpersonen i filmen och han som har dragit igång skapelsen till dokumentären, så är den mänskliga kroppen uppbyggd på det sätt att den är gjord för att äta under en period och bunkra upp reserverna, för att sedan vara utan mat under några dagar vid ett senare tillfälle, för att starta om systemet. När denna omstart görs, när man fastar, då tar kroppen energi (fett) från reserverna som kroppen lagrat för just detta ändamålet. Helt enkelt ett sätt för kroppen att överleva under en tidsepok som var betydligt hårdare än den vi har just nu, en tid då maten var begränsad och tillgänglig på ett helt annat sätt mot idag.

Nu frossar vi nästan jämfört med förr, och delar av det vi får i oss vill kroppen lagra och gör om det till fett, allt för att kunna överleva inför framtida (enligt vad kroppen tror) svältperiod.

Detta ska då vara kroppens sätt att se till så att den överlever även under de hårda dagar då det inte finns någon mat. Detta sättet tjänade oss förmodligen väldigt bra förr, men tyvärr inte lika bra i dagsläget.

Idag lever vi i andra tider, och vi äter mer nu än vad vi någonsin gjort.

Vi upplever inga större svältperioder längre, och många av oss ser också resultatet utav detta, så även jag kan jag tillägga.

Men vi lägger kanske på oss lite väl mycket just för att vi äter som vi gör? I stället för att ge kroppen en välförtjänt vila genom att fasta, en chans för den att återställa sig lite och ta av reserverna den skapat, så fortsätter vi oftast (åtminstone jag) att äta flera gånger under dagen och pumpar kroppen full med allt från näring till rent skräp, dag ut och dag in.

Joe Cross bröt detta mönstret och påbörjade en 60 dagars fasta baserad på endast grönsaker, frukter och bär. Han drack enbart juice, i alla möjliga färger och kombinationer, och förvandlingen han genomgick är helt fantastisk. Den sporrar till och med mig till att börja fasta och ta bättre hand om min kropp. Den enda frågan jag själv ställer mig är egentligen:
hur lång tid kommer det ta tills jag själv går på en fasta?

Filmen nedanför gjorde sådan succé att Joe Cross drog igång en ”Juicing for Weight Loss with Joe Cross” sida på nätet, där han bland annat delar med sig av recept och tips som kan vara nyttiga för den som tänkt börja en juice-fasta, men inte riktigt vet vart eller hur den ska börja. Har du inte redan hittat länken till sidan i detta stycket, så kommer den här igen:
http://www.rebootwithjoe.com/

Dokumentärens hemsida: http://www.fatsickandnearlydead.com/

Så.. vågar du göra som Joe? vågar du göra din kropp en tjänst och gå all in som han gjorde? – nog blir man lite sugen.. eller? :)

 

nedanför: trailern till dokumentären Fat Sick & Nearly Dead.

 

nedanför: Joe Cross i en intervju i ANC angående sin framgång med dokumentären.

 

Nedanför: Dokumentären Fat Sick & Nearly Dead i sin helhet – en film om Joe Cross 60 dagars juice-fasta. 

(Visited 9 938 times, 1 visits today)