Har du hört talas om Fed Up? Om inte så vore det inte så konstigt. Fed Up är dokumentären som behandlar ett av vår tids största problem, vår övervikt samt vårt sockerberoende. Dessa två skapar tillsammans ett recept som kan leda till sjukdomar hos vissa eller en för tidig död hos andra, och det är ett problem som sträcker sig längre och längre in i samhället idag. I USA är problemet som störst och det med all rätt.

Vill du veta varför så föreslår jag att du letar upp dokumentären Fed Up.

Jag har sett den och jag kan ärligt säga att det är fullständigt förståeligt varför USA har den högsta andelen överviktiga människor i världen. Det är helt otroligt vilken skräpmat som de låter sina barn äta varje dag, och det är inte så konstigt att de ser ut som de gör heller. Men detta problem är tyvärr inte bara konstaterat i USA, det sprider sig och det finns även här. Visserligen har vi betydligt bättre mat i våra skolor än vad delar av USA har, men där slutar det också att vara nyttigt för många. Färdigpackad processad mat hör numera till vanligheten.

Nu har vi visserligen inte samma problem med övervikt här i Sverige som de har i USA, där hela 1/3 lider av det, men vem säger att vi inte kan komma att hamna där vi med? En del av oss räknar redan kalorier lika frenetiskt som de gör i USA, och många av oss lider av villfarelsen att vår vikt till stor del handlar om kalorier in och kalorier ut, tillsammans med tillräckligt mycket kaloribrännande motion.

Detta är falskt, och det är dags att vi slutar upp med att tillåta oss själva att bli lurade.

Till viss del är det verkligen som Anna Skipper säger – ”du blir vad du äter!” Det är, tro det eller ej, otroligt viktigt för våra kroppar vad det är vi äter och hur vår mat blir behandlad innan vi stoppar i oss den. De flesta av oss kanske inte får lida av problemen just nu, och många är nöjda så länge de blir mätta. Men den bittra sanningen är att om vi skiter i vad vi stoppar i oss idag, så kommer vi definitivt att få lida av det när vi blir äldre – vill du det?

Så gör dig själv en tjänst och ta hand om din kropp redan nu.

I filmen nedanför ser du en kortare trailer till själva dokumentären, men jag råder er alla att se den fulla versionen. Länkar finns längre ner, men ni förstår säkert att jag inte kan lägga ut filmen här på sidan. Ut och hyr den med er, eller nåt liknande.

Med tanke på vad man får se i denna filmen, så är det verkligen  inte konstigt att folk börjar tänka mer ekologiskt och i lite mer sundare banor för kroppen, mig själv inkluderat.

Hur länge till tänker Du fortsätta att bli lurad?

 

 

Fed Up på imdb.com: http://www.imdb.com/title/tt2381335

Hemsidan för filmen: http://fedupmovie.com

Info från wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Fed_Up_(film)

några ytterligare inlägg som kan vara intressanta att läsa:

Fed Up och Katie Couric’s socker utmaning

Jag antar Fed Up’s utmaning – 10 dagar utan socker

(Visited 980 times, 1 visits today)